Ρινικοί Πολύποδες

Ρινικοί Πολύποδες

Ρινικοί Πολύποδες - Παθήσεις

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακές, ανώδυνες, μη καρκινικές διογκώσεις που εντοπίζονται στο εσωτερικό της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Έχουν εμφάνιση λευκωπή ή γκριζόλευκη και προκύπτουν από τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οφείλεται σε άσθμα, επαναλαμβανόμενη μόλυνση, αλλεργίες, ευαισθησία φαρμάκου ή ορισμένες ανοσολογικές διαταραχές. Συνήθως εμφανίζονται και στις δύο πλευρές της μύτης, χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη ενός μεγάλου πολύποδα μονόπλευρα (χοανοπολύποδας). Μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία με πιο συχνή την ανακάλυψή τους τη δεύτερη με τέταρτη δεκαετία της ζωής.

Οι ρινικοί πολύποδες στερούνται νεύρωσης και αιμάτωσης, γι αυτό και δεν πονούν, αλλά γίνονται αντιληπτοί συνήθως από τα συμπτώματα που προκαλούν όταν γίνουν αρκετά ευμεγέθεις, οπότε και δυσκολεύουν την ρινική αναπνοή, δημιουργείται αίσθημα μπουκώματος, μπορεί να επηρεαστεί η όσφρηση και η γεύση, ενώ αποφράσσοντας τα φυσιολογικά στόμια παροχέτευσης των παραρρίνιων κοιλοτήτων μπορούν να προδιαθέσουν σε φλεγμονή τους (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα).

Η ανακάλυψη της ύπαρξης μικρών πολυπόδων που δεν προκαλούν συμπτώματα προκύπτει συνήθως κατά την ΩΡΛ εξέταση για κάποιο άλλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ασθενή. Η διάγνωσή τους γίνεται με την ενδοσκόπηση της ρινικής κοιλότητας με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Με τη βοήθεια της κάμερας του ενδοσκοπίου και την χρήση ιατρικού μόνιτορ μπορούμε να δούμε σε υψηλή ανάλυση και μεγέθυνση την κοιλότητα της μύτης και να διακρίνουμε βλάβες και παθολογίες που δεν γίνονται αντιληπτές με την κλασσική ΩΡΛ εξέταση με πρόσθια ρινοσκόπηση.

Πολύ χρήσιμη στη διαγνωστική προσέγγιση των ρινικών πολυπόδων είναι η αξονική τομογραφία σπλαγχνικού κρανίου, η οποία πρέπει να είναι υψηλής ανάλυσης (high-resolution) σε 3 επίπεδα. Η εξέταση αυτή θα αποκαλύψει την πλήρη έκταση των πολυπόδων και θα είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση και την παρακολούθηση του ασθενούς.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης. Μικροί πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κορτιζονούχα ρινικά σπρέι ή χάπια κορτιζόνης για μικρό χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερες βλάβες που προκαλούν έντονα συμπτώματα θα πρέπει, μετά από προετοιμασία με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, να αφαιρούνται χειρουργικά με τη μέθοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής των παραρρινίων κόλπων (FESS – Functional Endoscopic Sinus Surgery). Μετά από την αφαίρεσή τους οι πολύποδες μπορούν να ξαναεμφανιστούν γι’ αυτό συχνά είναι απαραίτητη μια θεραπεία συντήρησης του χειρουργικού αποτελέσματος.

el