Νεογνικός Έλεγχος Ακοής - Ωτοακουστικές Εκπομπές

Νεογνικός Έλεγχος Ακοής - Ωτοακουστικές Εκπομπές

Τι είναι οι ωτοακουστικές εκπομπές (Ω.Α.Ε) / Νεογνικός Έλεγχος Ακοής;

Νεογνικός Έλεγχοσ Ακοής-Ωτοακουστικές Εκπομπές

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου της ακοής των νεογνών. Περιλαμβάνει την αποστολή ηχητικών ερεθισμάτων στο αφτί του βρέφους και την καταγραφή της απάντησης του αυτιού.
Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω ενός μηχανήματος με καλώδιο οπτικής ίνας, το οποίο συνδέεται με ένα ακροφύσιο σιλικόνης που τοποθετείται στην είσοδο του ακουστικού πόρου του νεογνού. Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνιστάται να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες της ζωής του νεογνού, είτε κατά την παραμονή του στην μαιευτική κλινική είτε, σε κάθε περίπτωση, εντός του πρώτου μηνός. Είναι μια σύντομη, ανώδυνη, μη παρεμβατική εξέταση, με υψηλή ευαισθησία και χαμηλό κόστος.

Γιατί είναι σημαντικός ο Νεογνικός Έλεγχος Ακοής;

Η έγκαιρη διάγνωση της εκ γενετής μείωσης ή απώλειας της ακουστικής οξύτητας είναι κρίσιμη για την έγκαιρη παρέμβαση με τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της βαρηκοΐας από το να επηρεάσει αρνητικά την κατανόηση του λόγου, την ανάπτυξη της ομιλίας, τις γνωστικές ικανότητες, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή του παιδιού.

Πολλά βρέφη με μειωμένη ακοή γεννιούνται από γονείς με φυσιολογική ακοή και δεν εμφανίζουν άλλες ανησυχητικές ενδείξεις ή παράγοντες κινδύνου, ιογενείς λοιμώξεις, προωρότητα, περιγεννητικό στρες ή γενετικές μεταλλάξεις.

Διάγνωση

Η ιδανική περίοδος για τη διάγνωση μιας εκ γενετής βαρηκοΐας είναι οι πρώτοι 3-6 μήνες της ζωής, με στόχο την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης πριν από τα 2 έτη, δηλαδή πριν την ηλικία που αρχίζει η κατανόηση του λόγου.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, είναι πλέον δυνατό να παρέχουμε στα μικρά παιδιά ικανότητα ακοής πολύ κοντά στην φυσιολογική, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν φυσιολογικά τον λόγο και τις επικοινωνιακές τους ικανότητες.