Ενδοτυμπανικές Εγχύσεις

Ενδοτυμπανικές Εγχύσεις

Μέθοδος ενδοτυμπανικής έγχυσης

Η ενδοτυμπανική έγχυση είναι η μέθοδος χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών απευθείας στο εσωτερικό του ωτός, εκεί που βρίσκεται το όργανο της ακοής και της ισορροπίας, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη συγκέντρωση του φαρμάκου.

Η έγχυση γίνεται με χρήση ειδικής λεπτής βελόνας και με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Ο ιατρός εξετάζει προσεκτικά με τη βοήθεια του ωτομικροσκοπίου τον τυμπανικό υμένα, εντοπίζει το σημείο της παρακέντησης και αφού προηγηθεί μικρή τοπική αναισθησία, διαπερνά την τυμπανική μεμβράνη και εγχύει το φάρμακο στο μέσο τους.

Προετοιμασία

Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή. Ο ιατρός θα εξετάσει τον ακουστικό πόρο και τον τυμπανικό υμένα πριν την έγχυση κι εφόσον δεν συνυπάρχει κάποια άλλη παθολογία ή φλεγμονή προχωρά στην παρακέντηση.

Οδηγίες

Ο ασθενής καλείται να παραμείνει ξαπλωμένος στα πλάγια για περίπου 20 λεπτά και όσο μπορεί να αποφεύγει τις καταποτικές κινήσεις. Επειδή δημιουργείται μικρή οπή στο τύμπανο χρειάζεται προσοχή ώστε να μην πέσει νερό μέσα στο αυτί. Η οπή συνήθως κλείνει μόνη της οπότε και δεν χρειάζεται ο ασθενής να λαμβάνει πλέον καμία προφύλαξη.

Ενδείξεις & Δραστική Ουσία

  • Αιφνίδια Απώλεια Ακοής Κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη)
  • Νόσος Meniere Γενταμυκίνη
Ενδοτυμπανικές Εγχύσεις
el