Καλοήθης Ίλιγγος Θέσης

Καλοήθης Ίλιγγος Θέσης

Με τον όρο ¨ίλιγγος¨ εννοούμε την ψευδαίσθηση κίνησης του χώρου ενώ εμείς νιώθουμε ακίνητοι ή την ψευδαίσθηση κίνησης του εαυτού μας μέσα σε ένα φαινομενικά ακίνητο χώρο.

Η συνηθέστερη αιτία ιλίγγου είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, μία ακίνδυνη αλλά ενοχλητική πάθηση που ταλαιπωρεί συχνά για μεγάλα διαστήματα τους ασθενείς.

Συμπτώματα

Έντονες κρίσεις ιλίγγου με περιστροφή του χώρου, διάρκειας δευτερολέπτων ή λεπτών, που σχετίζονται με συγκεκριμένες θέσεις της κεφαλής, χωρίς να επηρεάζεται η ακοή. Συνυπάρχει ναυτία και τάση προς έμετο ή έμετος, ενώ μετά την κρίση παραμένει ένα αίσθημα αστάθειας στη βάδιση και ζάλη.

Διάγνωση

Το ιστορικό του ασθενούς κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό τον ιατρό προς τη διάγνωση. Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη για έλεγχο πιθανής παθολογίας από τα αυτιά και τις άλλες ΩΡΛ περιοχές. Οι δοκιμασίες κατακλίσεως (Dix-Hallpike) προσδιορίζουν γρήγορα και ανώδυνα το πρόβλημα. Ο ακοολογικός έλεγχος προσδιορίζει την ακουστική οξύτητα.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του ιλίγγου θέσεως είναι πολύ γρήγορη στο ιατρείο χωρίς να απαιτούνται φάρμακα. Το κεφάλι στρέφεται σε συγκεκριμένες θέσεις από τον ιατρό με αποτέλεσμα να επανέρχεται ο διαταραγμένος λαβύρινθος στην αρχική του κατάσταση και ο ασθενής να παύει να ζαλίζεται άμεσα. Οι χειρισμοί αυτοί λέγονται χειρισμοί Epley ή χειρισμοί επανατοποθέτησης ωτοκονίας κι έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας

Δίδονται οδηγίες για τη δραστηριότητα του ασθενή για τα πρώτα δυο 24ωρα και ακολουθεί μια τυπική επανεξέταση μία εβδομάδα μετά την πρώτη συνεδρία χειρισμών.

el