διαφραγματοπλαστική

Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος

Διαφραγματοπλαστική

Η χειρουργική αποκατάσταση της σκολίωσης του διαφράγματος λέγεται ευθειασμός ή διαφραγματοπλαστική. Εκτελείται σε ασθενείς άνω των 16 ετών με αρκετά επηρεασμένη τη λειτουργία της μύτης, οι οποίοι δεν παρατήρησαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ο χειρουργός εκτελεί μικρή τομή του βλεννογόνου της ρινός, αποκολλά το χόνδρο και το οστό του διαφράγματος από τους ιστούς και αφαιρεί το σκόλιο τμήμα του. Στην συνέχεια, τεμάχια χόνδρου που έχει ευθειαστεί επανατοποθετούνται, όταν χρειάζεται, στην περιοχή του διαφράγματος.

Κατά τη διάρκεια της διαφραγματοπλαστική επέμβασης ελέγχονται οι ρινικές κόγχες και σε περίπτωση υπερτροφίας τους μπορεί να γίνει παρέμβαση για μείωση του μεγέθους τους με τη μέθοδο του καυτηριασμού ή της κογχοπλαστικής. Αυτή η παρέμβαση μεγιστοποιεί το θετικό αποτέλεσμα του χειρουργείου με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αναπνοή.

Όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται στο εσωτερικό της μύτης γι αυτό και δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια, τομές, ράμματα ή ουλές. Μετά την επέμβαση υπάρχουν πωματισμοί στη μύτη οι οποίοι αφαιρούνται από τον χειρουργό την επομένη. Μικρή αιμορραγία και ήπιο οίδημα μπορούν να εμφανιστούν και θεωρούνται φυσιολογικά. Ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για αντιβιοτική αγωγή και παυσίπονα ενώ συνιστάται αποφυγή της έντονης σωματικής δραστηριότητας για λίγες ημέρες.

el