Αμυγδαλεκτομή

Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των παρίσθμιων αμυγδαλών από το βάθος του στόματος. Είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις της ΩΡΛ ειδικότητας και η τεχνική της, με μικρές παραλλαγές, έχει παγιωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ασθενής που θα υποβληθεί στην επέμβαση πρέπει απαραιτήτως να πληροί τα διεθνή κριτήρια όσον αφορά τις ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου υποψήφιοι ασθενείς είναι όσοι υποφέρουν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια αμυγδαλίτιδας με υψηλό πυρετό, πόνο, πύον στις αμυγδαλές και διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες για τουλάχιστον 7 φορές τον τελευταίο χρόνο ή 5 φορές τα δύο τελευταία χρόνια ή 3 φορές τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης, σε περιπτώσεις διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο και εμφάνισης υπνικής άπνοιας λόγω της υπερτροφίας των αμυγδαλών, συνιστάται η αφαίρεσή τους.

Η επέμβαση διενεργείται με τον ασθενή σε ύπτια θέση υπό γενική νάρκωση. Ο χειρουργός βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του ασθενούς και αφού ξεκινήσει η επίδραση της αναισθησίας τοποθετείται ένας ειδικός διαστολέας για να κρατά το στόμα ανοικτό. Η αμυγδαλή συλλαμβάνεται με ειδική λαβίδα και αποκολλάται προσεκτικά μαζί με την κάψα της από τον αμυγδαλικό βόθρο. Ακολουθεί επιμελής έλεγχος των ιστών για αιμορραγία και τοποθετούνται ράμματα όπου χρειάζεται. Η διάρκεια της επέμβασης είναι ½ – 1 ώρα. Ο ασθενής θα ανανήψει στο χειρουργείο, εν συνεχεία θα μεταφερθεί στο θάλαμο του όπου θα χορηγηθούν αντιβιοτική αγωγή και παυσίπονα και θα παραμείνει για ένα βράδυ νοσηλευόμενος για παρακολούθηση. Το επόμενο πρωί, και αφού επεναξεταστεί από τον χειρουργό του, μπορεί να πάει στο σπίτι με οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή και για την σίτιση.

el