Λ. Αλεξάνδρας 201 & ΠανόρμουΜετρό Αμπελοκήπων (50 μ)

Τηλ. 211 700 56 59Κιν. 694 827 70 60

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Follow us

Αδενοτομή

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια είναι μια μάζα λεμφικού ιστού όμοια με των αμυγδαλών η οποία βρίσκεται στο βάθος της μύτης στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Υπάρχουν από τη γέννηση και φυσιολογικά μειώνονται σε μέγεθος μετά τα 7-8 έτη. 
Λόγω της θέσης τους, το μέγεθός τους παίζει σημαντικό ρόλο στην άνετη και ευχερή ρινική αναπνοή. Όταν τα κρεατάκια έχουν μεγάλο μέγεθος (υπερτροφία) ή όταν φλεγμαίνουν (αδενοειδίτιδα) οπότε και διογκώνονται αντιδραστικά, τότε εμφανίζεται δυσκολία στην ρινική αναπνοή, ροχαλητό, ένρινη ομιλία καθώς και άφθονες εκκρίσεις από τη μύτη αφού δε μπορούν εύκολα να κατέβουν προς το στοματοφάρυγγα και να καταπωθούν. 
Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να είναι και η βασική αιτία συλλογής υγρού στο αυτί κι εμφάνισης βαρηκοΐας, μια πάθηση γνωστή και ως εκκριτική ωτίτιδα. Τα μεγάλα κρεατάκια αποφράσσουν τα στόμια των ευσταχιανών σαλπίγγων, δύο αγωγών που χρησιμεύουν στον αερισμό των αυτιών και την εξίσωση των πιέσεων. Αυτό οδηγεί στη συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο, με συνέπεια να επηρεάζεται παροδικά η ακοή και να δημιουργείται ένα αίσθημα πληρότητας και «μπουκώματος» των αυτιών.
Όταν υπάρχει φλεγμονή των αδενοειδών ενδέχεται να απαιτηθεί αντιβιοτική αγωγή ενώ ιδιαίτερη χρησιμότητα έχουν οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή υπέρτονο διάλυμα (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι). Μετά τη θεραπεία οι αδενοειδείς μπορεί να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος ή να παραμείνει μικρή διόγκωση.  
Στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα ροχαλητού και βαριάς αναπνοής καθώς και επίμονη παρουσία υγρού στο αυτί ακόμα και αν δεν διανύουμε περίοδο κρυώματος τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε υπερτροφία των αδενοειδών και χρειαστεί χειρουργική αφαίρεσή τους (αδενοτομή)